• Niet goed, geld terug

  • Gratis verzending

  • Alles voor je huisdier

  • Groot assortiment

Slechtziende hond

Slechtziendheid, blindheid & andere oogkwalen bij je hond – Wat doe je er aan?

Honden kunnen aan verschillende oogproblemen leiden. Vermoed of constateert u oogklachten, maak direct een afspraak bij de dierenarts/oogspecialist. Tijdig maatregelen nemen bij oogaandoeningen kan dure pijnlijke operaties voorkomen. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oogproblemen, de symptomen daarvan, en wat u er aan kunt doen.

Welke soorten oogaandoeningen zijn er?

Staar/cataract: dit kenmerkt zich doordat de zwarte pupillen grijzig worden en later wit. Uw hond ervaart dit in eerste instantie als een wazig beeld, maar over tijd zal er volledige blindheid ontstaan. In enkele gevallen komt dit voor bij jongere honden, maar over het algemeen is staar iets waar veel oudere honden last van krijgen. Staar/cataract valt te opereren, de dierenarts vervangt dan de troebele lens door een kunstlens. Deze laat het licht weer door zodat uw hond weer goed kan zien.

Conjunctivitis: Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden bekleed. Deze aandoening wordt door de volgende kenmerken herkend: Roodheid en evt. zwelling, traanstrepen/ingedroogd materiaal in de ooghoeken, waterige of pussige uitvloeiing, samengeknepen ogen.

Cherry Eye: Cherry eye, ofwel kersenoog, is een aandoening waarbij er een uitpuilende traanklier achter het derde ooglid tevoorschijn komt. De traanklier is ontstoken en raakt door uitdroging steeds meer geïrriteerd wat uiteindelijk resulteert in pijnlijke ontstoken ogen. De behandeling bestaat uit het operatief overhechten van de traanklier.

Distichiasis: Distichiasis is wanneer kleine haartjes voorkomen op de normaliter onbehaarde ooglidranden. Dit is een erfelijke aandoening en wordt bij sommige hondenrassen gezien zoals de Amerikaanse & Engelse Cocker Spaniël, de Boxer, de Pekingees, de Engelse Bulldog en de Flatcoated Retriever. Deze haartjes gaan dan het hoornvlies van het oog irriteren, wat resulteert in dat de ogen gaan tranen en de hond hond door de pijn veel met de ogen gaat knipperen of knijpen. Dit is te behandelen door een dierenarts, deze heeft hiervoor speciale apparatuur die de haartjes, inclusief haarwortel, weg kan halen.

Ectropion/Te ruime oogspleet (TROS): Ectropion of een te ruime oogspleet houdt in dat de oogleden uitzaken of naar buiten krullen. Ectropion/TROS kan erfelijk zijn. Erfelijke Ectropion/TROS Wordt vooral aangetroffen bij honden met een ruim vel en dus losse huidplooien. Dit zijn rassen zoals de Bloedhond, Duitse Dog, Sint Bernard en Shar-pei. Omdat het onderste ooglid het oogvocht niet tegen kan houden hebben deze rassen veel last van tranende ogen. Het bindvlies wordt rood en ontsteekt doordat stof, wind etc. makkelijk kunnen binnendringen. Ectropion kan ook ontstaan na trauma of een operatie wat een litteken heeft achtergelaten.

Leidt uw hond aan lichte vormen van Ectropion, dan kan smeren met oogzalf veel baat hebben. Dit dient als beschermlaag voor de ogen. Hiermee los je het probleem echter niet op, hiervoor is een operatie het enige antwoord. Na een operatie kan een hond zijn oogleden weer normaal sluiten en kan het hoornvlies zich herstellen.

Entropion: Entropion is het tegenovergestelde van Ectropion. De oogleden krullen naar binnen. Hierdoor komen de haren die op de oogleden liggen tegen de oogbol aan, en veroorzaken irritatie. In extreme gevallen kan dit leiden tot de perforatie van de oogbol en permanente blindheid veroorzaken. Net zoals Ectropion, kan Entropion erfelijk zijn. Erfelijke Entropion kan voorkomen bij hondenrassen met ruim vel/losse huidplooien. Dit zijn rassen zoals de Berner Sennen, Rottweiler, Bouvier en Duitse Dog. Entropion kan ook ontstaan door pijn aan het oog, waarbij het oog continu dichtgeknepen wordt.

Bij een lichte vorm van Entropion kan smeren met oogzalf veel verlichting van de symptomen bieden, echter om het probleem op te lossen, is een operatie het enige antwoord.

Glaucoom/groene staar: Glaucoom/groene staar is wanneer kamerwater (het vocht wat de oogbol op spanning houdt) niet voldoende wordt afgevoerd. Dit resulteert in een verhoogde oogboldruk. Dit kan erfelijk voorkomen bij rassen zoals de Cocker Spaniël (Engelse & Amerikaanse), Bouvier en Basset. Daarnaast kunnen ontstekingen of trauma een oorzaak zijn van een blokkade van de afvoer zijn. Glaucoom/groene staar kan plotseling optreden. Symptomen van glaucoom/groene staar zijn: een vergrote pupil, een blauwe/groen waas, en meer bloedvaten zichtbaar in het oogwit.

Glaucoom/groene staar is een spoedgeval; vermoed u deze aandoening bij uw hond, neem gelijk contact op met een oogspecialist. Indien er niet tijdig behandelt wordt, kan er permanente schade aan het netvlies optreden, welke kan resulteren in blindheid. De behandeling bestaat uit medicijnen toedienen die de productie van kamerwater remmen. In sommige gevallen is het oog niet meer te redden, er kan dan voor worden gekozen om het oog in zijn geheel operatief te verwijderen om de pijn te verlichten.

Trauma’s en ongelukken: Trauma’s en ongelukken aan of rondom het oog dienen altijd met spoed behandelt te worden. Een klap tegen de schedel van uw hond door bijvoorbeeld een aanrijding kan tot schade aan het oog of oogkas leiden. Ook vechten met andere honden of gekrabd worden door een kat kan flinke oogklachten opleveren. Stomp trauma zoals een bal tegen je oog krijgen kan zorgen voor onder andere een losliggende lens (lensluxatie), scheuren in het hoornvlies, en het loslaten van het netvlies. Heeft een dusdanig voorval plaatsgevonden, neem direct contact op met een dierenarts om te controleren of er iets aan de hand is.

Trichiasis: Trichiasis houdt in dat op een normale plaats bevindende haren door een afwijkende stand de slijmvliezen van het oog geïrriteerd raken. De meest voorkomende plekken zijn de neusplooi en het bovenooglid. Als Trichiasis op het bovenooglid plaats vindt is dit vaak in combinatie met Entropion. Trichiases komt veel voor bij honden met een platte snuit, met losse huidplooien, of prominerende oogbollen. Voorbeelden hiervan zijn de Pekingees, Chow Chow, Shi Tzu en Shar-pei. De haren kunnen het hoornvlies van het oog irriteren waardoor de hond gaat tranen en met zijn ogen gaat knijpen. Trichiasis kan operatief opgelost worden d.m.v. de huidplooien of oogleden te corrigeren, of de haren inclusief haarwortel te laten verwijderen. Als alternatief kun je de oogbol zalven om de symptomen te verlichten, hiermee los je het probleem echter niet op.

Hoe maak ik mijn hond zijn leven makkelijker zonder operatie?

In veel gevallen is een operatie geen optie. De hond is te oud, de operatie kan meer kwaad dan goed opleveren, of wellicht is er gewoon niks aan aandoening te doen. In zulke gevallen ga je op zoek naar oplossingen voor problemen waar een blinde of slechtziende hond vaak te maken mee krijgt. Het meest voorkomende probleem is dat hij zich vaak ergens aan stoot. De Anti Stoot Ring is hier de oplossing voor. Hiermee voorkom je dat je hond of kat zijn zelfverzekerdheid verliest en niet meer rond durft te lopen uit angst dat hij zijn hoofd ergens tegen aan stoot. De Anti Stoot Ring is van buigend kunststof gemaakt. Als je hond of kat ergens tegen aan loopt, merkt hij het dus gelijk, maar zal het geen naar gevoel/klap geven. De Anti Stoot Ring is als het ware een hondentuigje met daarop de ring gemonteerd. Op het tuigje zit ook een ring waar je een hondenriem aan kunt bevestigen. Zo kun je makkelijk over straat met je dier.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier